Guus Bosman

software engineering director


You are here

dailylife

Medieval literature and scientific research

One of my favorite books is Het Bureau, about the politics in a scientific institute about culture and language.

Today arstechnica wrote about a study published by the actual institute from the book, and it was very interesting to read. Ever since I've been reading the ancient classics, I've been fascinated by "books that disappeared". The study tries to estimate how many works from medieval literature still survive -- their headline number is that only 9% survived.

One of the characters in the book predicted my interest in studies like this, quite rightly:

'Er komen daar natuurlijk allemaal natuurkundigen, chemici, biologen, geologen. Wat moeten die met de Nederlandse volkstaal en volkcultuur?' 'Dat interesseert ze juist!' zei Balk apodictisch. 'Eindelijk eens echte wetenschap!' - hij lachte met een grimmig sarcasme. Voor wat wij doen, heeft iedere intellectueel belangstelling. Dat geeft die bètamensen juist status! En anders prikkelt het het snobisme!' - hij glimlachte gemeen.

Recent comments

Recently read

Books I've recently read: