Guus Bosman

software engineering director


You are here

Work NC

Sinterklaas

Strooigoed.Today is December 5 and in the Netherlands we celebrate Sinterklaas.

Like last year I brought strooigoed in. This time I brought it from the Netherlands (we bought it in Wieringerwerf), instead of through mail order.

Of course, nobody has the nice childhood memories associated with pepernoten that I have, but still my coworkers generally like the 'ginger snaps with candy'.

Strooigoed.

Comments

Jummie, pepernoten. Is Sinterklaas coming to your house too?
I am already waiting for him... But it is very windy and it is raining. I hope it is possible for him to come.
First gourmetten and than presents ( i hope)
Greetz Ettie

And Yes: When we finished the gourmet. Sinterklaas brought some presents.
And of course a chocolatletter E, G, P en L (Ettie, Gerben, Patrick en Linda). Also the chocolatcoins (euro's).
It was a nice eveniing. Now wait till next year...

Jaap's picture

Men neme voor pepernoten:
250 gram bloem
3 gram bakpoeder
5 gram kaneel
2½ gram gemalen kruidnagel
2 gram kardemom
1 gram gemberpoeder
125 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
50 gram schenkstroop
3 gram zout.

Meng de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
Rol de deeg op tot een sliert van plm 1 cm dik en snijd er plakjes van 1/2 cm dik
Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).

Recent comments

Recently read

Books I've recently read: