Guus Bosman

software engineering director


You are here

foodanddrinks

Shoarma & knoflooksaus

For the first time in some 5 years I cooked shoarma tonight. The last week or so we’ve really been in a Dutch cooking mood. While shoarma originates in the Middle East, it is very popular in the Netherlands and when we lived there we cooked it quite often (shoarma is spelled shawarma in the US).

Many butcher shops and super markets in Holland sell pre-marinated ‘shoarma meat’: usually pork, sometimes lamb or chicken, with a marinade of spices. The traditional way to serve the meat is in a warm pita bun, with a generous portion of a garlic dressing (knoflooksaus). You can't find this premarinated meat or the prepared dressing in the States, but I found a number of recipes for them and we liked the result. The knoflooksaus was especially good, and very close to what I remember from the Netherlands.

Below is the recipe that I used tonight. A next time I'll change the shoarma mix -- it was good but not quite like in Holland.

For the shoarma meat we used chicken breast, but a more traditional (Dutch) choice would be pork. In any case, slice the meat in thin slices, no longer than 1.5 inch, and marinate them with some oil and a blend of the following spices.

- 4 tsp cumin
- 3 paprika powder
- 2 tsp coriander
- 2 tsp pepper
- 2 tsp salt

Above are the proportions that I used, a little bit more than needed for two chicken breast. I used about 75% of the blend. Fry the chicken with the spices, until the meat is done.

In the mean time, warm up 4 pita buns in the oven.

For the knoflooksaus, mix the following ingredients (portion for at least 2 people, it was too much for us):

- 4 tbs mayonnaise
- 4 tbs yogurt
- 1 small clove of garlic, smashed
- 2 tsp dried parsley
- Salt & pepper

Comments

Sounds delicious. However, the shoarma we usually ate in Turkish restaurants in Holland is prepared with lamb meat, isn't it?

Yes, lamb meat is the real traditional meat for shoarma. In Holland pork is very commonly used though (not everybody likes lamb meat):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shoarma:

"Hoewel shoarma vooral uit de eetcultuur van islamitische landen stamt, wordt in Nederland vooral varkensvlees gebruikt ter bereiding van shoarma. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de lagere kosten en de voorkeur van veel Nederlanders voor varkensvlees, in plaats van lamsvlees."

We had that two weeks ago!
Again, I made it time with the help of Silvo spices, from the Netherlands. It is Silvo or Conimex with me ;-) And sometimes even Betty Crocker.

A, taka narechenata kavarma!!!

Here's my latest list of ingredients for the spice blend:

1 tsp all spice
1 tsp black pepper
1 tsp coriander
1 tsp cumin
1 tsp dried parsley
1 tsp garlic powder
1 tsp ginger powder
1 tsp paprika powder
1 tsp salt
0.5 tsp cayenne pepper
0.5 tsp celery seed
0.5 tsp nutmeg
0.5 tsp turmeric
0.25 tsp cinnamon

This is the right amount of spice blend for 2 pork chops.

At last a receipe that tastes like i remember from my time in Holland.
Thankyou Guus

Found a recipe for Shoarma seasoning, that looks a lot simpeler! For 3 teaspoons of Shoarma seasoning, you need:
1 tsp curry powder
1/2 tsp paprika
1/4 tsp cumin
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp cayenne
1/2 tsp salt

I always order the packages for Shoarma seasoning thru my visiting relatives from Holland or order from kaasnco.com!
A Dutch store in Connecticut! Easier that way too!

Ik zou graag een recept willen hebben voor de shoarma saus, niet de knoflooksaus. Kan je me daaar mee helpen?

Hier is een recept voor Shoarmasaus, het is een recept wat jaren geleden in het kookblad Tip heeft gestaan!

1 ui
1/2 l blik gepelde tomaten
1 teentje knoflook
2 el suiker
1 tl sambal
1 tl kerriepoeder
1 kruidnagel
1 el azijn
Bereiden:
Ui pellen en boven pan raspen. Tomaten afgieten en boven zelfde pan door zeef drukken (ik gebruik een staafmixer, is makkelijker en sneller)
Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: suiker, sambal, kerrie, kruidnagel en azijn. Ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken. Kruidnagel verwijderen. Laten afkoelen.
Saus overdoen in sauskom.

Weet eimand het recept voor knoflooksaus van de Konmar? Ik vond dat saus altijd heel lekker. Bijvoorbaat bedankt.

Waar heb je de pita broodjes gevonden? En bedankt for the recepten, did ga ik gelijk dit weekend proberen.

Fred
Apex, NC

Oh yum!! Lekker hoor, woon nu 5 jaar in Canada en mis een broodje Shoarma wel heel erg, ga dit morgen avond proberen!

Ik woon al 13 jaar in the US maar nog steeds mis ik somige maaltijden, en Shoarma is er een van. Normaal stuurt de familie in Nederland me de kruiden mixen maar zal het de keer zelf eens proberen.

Hopelijk komen van de week m'n Frikandelen binnen want dat is een andere hap die ik nog steeds mis.

Recent comments

Recently read

Books I've recently read: